Αναγόρευση Επιτίμου Διδάκτορος

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στις 18:00 στην Αίθουσα πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, θα τελεστεί η αναγόρευση του καθηγητή Frank Grosveld σε Επίτιμο Διδάκτορα του Tμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).

To Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και είναι το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει σπουδές στα αντικείμενα των Μοριακών Βιοεπιστημών. Είναι ένα σύγχρονο τμήμα με δυναμικό χαρακτήρα, μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών και βρίσκεται στην αιχμή των Επιστημών Ζωής και της έρευνας στους τομείς της Υγείας, των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο παγκοσμίου φήμης Καθηγητής Frank Grosveld είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους επιστήμονες παγκοσμίως στις Επιστήμες της Ζωής και έχει θέσει τη σφραγίδα του στον σύγχρονο τρόπο αντίληψης της λειτουργίας της γονιδιακής έκφρασης των κυττάρων.

Ο Δρ Grosveld γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1948 και είναι καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας Κυττάρου, στο Erasmus MC, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος από το 1993 μέχρι το 2013 και συνεχίζει ενεργά να έχει την ερευνητική του ομάδα μέχρι και σήμερα. Η ακαδημαϊκή του προσφορά ξεκινάει από το 1974 και εστιάζεται στην κατανόηση της γονιδιακής ρύθμισης των γονιδίων των αιμοσφαιρινών (που σχετίζονται με την αναιμία) καθώς και στην αναγνώριση της συμβολής της αρχιτεκτονικής του γονιδιώματος στη γονιδιακή ρύθμιση και λειτουργία των κυττάρων. Το επίτευγμα αυτό έχει θεωρηθεί από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά του 20ου αιώνα στο πεδίο της Βιολογίας.

Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων τεχνολογιών Μοριακής Βιολογίας και κατέχει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με τη βάση βιβλιογραφικών δεδομένων Scopus, έχει περισσότερες από 410 δημοσιεύσεις, με >34.100 αναφορές και h-index 102, καθιστώντας τον έναν από τους επιστήμονες με τις περισσότερες ετερο-αναφορές παγκοσμίως. Έχει υπηρετήσει σε πολλά επιστημονικά πάνελ, ανάμεσα στα οποία ως πρόεδρος του πάνελ LS2 ERC-starting-grant, πρόεδρος του Wellcome Review Group Cell & Developmental Biology στη Μεγάλη Βρετανία και πρόεδρος του Εxpert group Epigenetics Initiative, DFG στη Γερμανία κ.τ.λ. Είναι επίσης Chief Editor and Founder του έγκριτου περιοδικού Epigenetics and Chromatin καθώς και μέλος του Editorial board σε πολλά άλλα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Έχει επιβλέψει >120 διδακτορικούς φοιτητές και μεγάλο αριθμό μεταδιδακτορικών ερευνητών. Πολλοί από αυτούς έχουν ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και εξακολουθούν να τον έχουν πολύτιμο μέντορα. Επίσης έχει ιδρύσει την εταιρεία Harbour Antibodies που ειδικεύεται στην παραγωγή αντισωμάτων, όπως κατά του SARS-CoV-2 (COVID-19).

Τέλος, έχει λάβει μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσα στα οποία το Spinoza prize του NWO και το Knight in the Order of the Dutch Lion. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Royal Society, της Ακαδημίας Επιστημών Dutch Royal Academy of Sciences και της Ακαδημίας Επιστημών New York Academy of Sciences.

Η αναγόρευση του καθηγητή κ. Frank Grosveld σε Επίτιμο Διδάκτορα του Δ.Π.Θ., αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιό μας.

 

Πρόσκληση